top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıS Ilgaz Kayılıoğlu

Yetişkinlerde Kasık Fıtıkları

Özellikle erkeklerde çok daha sık karşımıza çıksa da kadınlarda olabilen bir durum: Kasık fıtıkları. Sağ veya sol kasıkta veya her iki tarafta birden kasıkta şişlik ve zaman zaman ağrıyla karşımıza çıkıyor. Çaresiz bir hastalık değil… Çözümü çok zor değil… Ama kimileri sabrediyor, doktora gitmiyor, ameliyat olmaktan kaçıyor… İşte böyle fıtıklar zamanla büyüyebildiği gibi ciddi sorunlara da yol açabiliyor.

 


Fıtık Nedir?


Fıtık kelimesi vücudun bir yerinde sınırlarını aşan bir yapı olduğu anlamına gelir. Yani bir organ veya dokunun belli sınırlar içinde kalması gerekirken bu sınırları aşarak dışarı çıktığını anlarız. Sık duyduğumuz bir fıtık bel fıtığıdır, malum. Omurlar arası disk dokusu kendi sınırlarını aşar ve sinirlere baskı yapar. Kasık fıtığında ise karın içi organların karın dışına çıkmak için kasıkta bir yol oluşturduğunu görürüz. Önceleri küçücük bir delik bulan küçücük dokular fıtıklaşırken, tedavi geciktirilirse delik büyür ve bağırsaklar gibi önemli organlar da kasıktaki bu delikten karın dışına doğru çıkabilir.


Kasık Fıtığı En Sık Kimlerde Olur?


Kasık fıtığı öncelikle en sık erkeklerde görülür. Ancak bu, kadınlarda kasık fıtığı olmadığı anlamına gelmez. Daha nadirdir, ancak erkekler kadar olmasa da sıkça karşılaşılır. Cinsiyet dışında kasık fıtığı oluşumunu arttıran etkenlerden biri sigaradır. Sigara içen insanların bağ dokuları içmeyenlere göre biraz daha zayıf olabilir. Bunun yanında karın içindeki basıncı arttırması nedeniyle şişmanlık da karın fıtıklarının oluşma riskini arttırmaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe kasık fıtığı olma ihtimali artar.


Kasık Fıtığı Tehlikeli Bir Hastalık mı?

 

Kasık fıtıkları karın içinde durması gereken bazı dokuların kasıkta bulduğu bir delikten dışarı çıkması anlamına geliyor. Bu da hastalarda kasıkta şişlik ve ağrıya neden oluyor. Peki ağrı, şişlik bir sıkıntı vermiyorsa yine de tehlikesi var mı bu hastalığın? Evet, maalesef var. Kasık fıtığı ile yaşayan insanlarda fıtıklaşan organlar genellikle sık sık fıtık yerinden çıkar ve yerine geri girer. Bu insanların bazılarında ise bir gün fıtıklaşan organ dışarı çıkar ve yerine geri dönemez. Yani çıktığı yerde sıkışır kalır. Bu acil bir durumdur. Şiddetli ağrıya neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde fıtıklaşan dokuların ölümüne, ciddi enfeksiyonlara ve hatta kan zehirlenmesine kadar ciddi sonuçlara neden olabilir.  


Kasık Fıtığı Tedavisi Sadece Ameliyatla mı Olur?


Maalesef bu sorunun yanıtı evet. Kasık fıtıkları tamamen mekanik bir bozukluğa bağlı bir sorun olduğu için ilaçlarla bu hastalığın giderilmesi maalesef henüz mümkün değil. Piyasada kasık fıtığı hastaları için yapılmış kasık bağı gibi bazı medikal malzemeler mevcut. Bu malzemeler kişiyi biraz rahatlatıyorsa kullanılmalarında bir sakınca yok ancak tedavi edici olmadıklarını da unutmamak gerekiyor. Yani tedavi olmak için tek bir çıkış yolu kalıyor: Ameliyat.


Kasık fıtığı ameliyatları uzun yıllardır oldukça güvenli bir şekilde yapılıyor. Bu ameliyatta kasıkta fıtığa neden olan deliği genellikle yapay bir yama kullanılarak kapatıyoruz ve tekrar fıtıklaşmaları engelliyoruz. Kasık fıtığı ameliyatları deneyimi yüksek, alanında iyi genel cerrahlar tarafından yapıldığında başarı oranları oldukça yüksek ameliyatlardır.


Kasık fıtığı ameliyatları günümüzde artık yoğunlukla kapalı yöntemlerle yapılmaktadır. Laparoskopi dediğimiz yöntemde küçük kesilerden karın içine bir kamera ve iki çubuk şeklinde el aleti yerleştirilerek ameliyat yapılır. Bu yöntemlerin ortaya çıkmasıyla hastaların ameliyat yaraları oldukça küçülmüş, ameliyat sonrası ağrılar fark edilir düzeyde azalmıştır.


Son söz olarak söyleyelim: Kasık fıtığınız varsa veya şüphe ediyorsanız lütfen ertelemeyin. Uzun yıllar beklemiş fıtıklar ve ileri yaş kasık fıtığını daha tehlikeli hale getirir. Sorun küçükken ve siz gençken çözüm kolaydır. En kısa zamanda bir genel cerrahi uzmanına görünün.  

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page