top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıS Ilgaz Kayılıoğlu

Emziren Annelere Öneriler / Doğru Emzirme

Güncelleme tarihi: 22 Kas

Bir kadın için dünyanın en güzel hislerinden biri anne olmak… Ancak yeni annelerin özellikle doğum sonrası ilk haftaları gerek bebeğin her ihtiyacını karşılayabilme telaşı, gerek yeterli uyuyamama, gerekse emzirme sürecinde göğüslerde oluşabilen sorunlarla oldukça zorlu hale gelebiliyor. Bu güzel zamanları daha sorunsuz geçirebilmeniz için sağlıklı emzirmeyle ilgili bazı ipuçları verelim.

 



Doğru emzirme meme başı çatlaklarının önlenmesi için şarttır.

Anne Sütü


Anne sütü bir bebeğin yaşamının ilk altı ayında ihtiyacı olan tek besindir. Annenin yeteri kadar süt veremediği özel durumlar haricinde herhangi bir ek gıdaya ihtiyaç yoktur. Bebek acıktığı zaman bunu belli eder ve emzirmek hem kolay hem keyifli hem de son derece yeterli bir çözümdür. Anneyle bebeğin bağlanmasında büyük payı vardır. Doğru emzirme dediğimiz, doğru pozisyonda doğru şekilde yapılan emzirme yeni annelerin hayatını oldukça kolaylaştıracaktır. Ancak doğru emzirme tekniğine uyulmadığı takdirde ciddi meme ve meme başı ağrıları annelerimizin hayatını önemli ölçüde zorlaştırabilir.


Sütüm Bebeğime Yetiyor mu?


İnsanın dünyaya adım atmasından bu yana anneler bebeklerini emzirerek beslerler. Aslında bu son derece doğal bir süreçtir. Yine de bazen annelerimiz en doğrusunu yapmaya çalışırken küçücük hatalar yapabilir ve bu küçük hatalar hem kendi sağlıklarını etkileyebilir hem de bebeğin beslenmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle bazı temel noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Bebeğinizi emzirirken bebeğinizden yutkunma sesleri geliyorsa, bebeğiniz sıklıkla emzirme sonrası uykuya dalıyorsa, günde 4-6 bez ıslatıyorsa bebeğiniz yeterli süt alıyor demektir. Emzirme sırasında memede hafif sızlama olması, karşı memeden de süt gelmesi normaldir.

Ancak emzirme sırasında bebeğinizden yutkunma dışında sesler geliyorsa, yanaklarında emme sırasında çukur oluşuyorsa, çenesi memeye temas etmiyorsa, emzirme sırasında anne ağrı duyuyorsa veya meme ucunda çatlaklar oluşmuşsa emzirme tekniğinde bazı küçük hatalar var demektir.


Doğru Emzirme Teknikleri

 

Emzirme sırasında bebeğiniz rahat bir pozisyonda olmalı ve emzirme süresince yorulmayacağı, boynunun ağrımayacağı, rahat nefes alabileceği şekilde durmalıdır. Bunu sağlayan farklı emzirme pozisyonları vardır. Ancak tümünde dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

-         Bebeğinizin vücudu sizin vücudunuza dönük olacak şekilde olmalıdır.

-         Emme sırasında bebek yalnızca meme ucunu değil meme ucu çevresindeki kahverengi alanın yarısından çoğunu ağzının içine almalıdır. Bu durumda bebeğin çenesi memeye temas eder.

-         Bebeğin tüm vücudu ve boynu desteklenmiş ve rahat olmalıdır. Bebeğiniz ara vermek istediğinde başını geri çekebilir halde olmalıdır. Yani bebeğin başı anneye doğru bastırılmamalıdır.

Yanlış emzirme sonucunda bebek yeterli süt ememez, anne göğsündeki süt boşalamaz, meme ucunda çatlaklar oluşarak ciddi ağrılara neden olabilir. Meme başı çatlakları ancak doğru emzirme ile önlenebilir.


Ne Yaptıysam Olmuyor!

 

Bu durumda profesyonellerden küçük bir yardım hayatınızı değiştirebilir. Sizin göremediğiniz küçük yanlışlar kolaylıkla eğitimli bir hemşire veya hekim tarafından fark edilerek düzeltilebilir.

Doğru emzirmeyle anneliğinizin özellikle ilk aylarını acı çekerek değil keyifle geçirebilirsiniz. Bebeğiniz de daha mutlu ve huzurlu bir bebek olarak dünyaya merhaba diyecektir.


Bu sayfa yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Mutlaka doktorunuza muayene olun.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page