Reflü Nedir? Reflüyü Önlemek Mümkün mü? Ameliyat Şart mı?
- Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu
- 29 Nis 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Kas 2024
Reflü kelimesi Türkçemizde “geri kaçma” anlamına gelir. Halk arasında reflü olarak kısaca söylenen hastalığın tıpçası ise gastroözefageal reflü hastalığı, yani mideden yemek borusuna geri kaçma hastalığıdır. Normalde yediklerimiz yemek borusundan mideye geçer ve orada kalması gerekir. Ancak normalin üzerinde bir geriye kaçma, yani yemek borusuna geri dönme söz konusuysa yemek borusunda iltihaba neden olur ve birtakım sıkıntılara yol açar.

Neden Reflü Oluşur?
Sağlıklı bir vücutta midenin içeriğinin yemek borusuna geri kaçmaması için gelişmiş mekanizmalar vardır. Midenin giriş kapısı yemek geldiğinde genişleyen dar bir geçiş sağlar. Normalde bu geçiş geri kaçmaya izin vermeyecek kadar sıkı şekilde bekler. Ancak bazı durumlarda bu mekanizmalar bozulur, yemek borusu ve mide arasındaki kapıda gevşeklik oluşur. Böyle bir durum oluştuğunda midenin içinde asitle sindirilmekte olan yemekler zaman zaman yemek borusuna kaçar. Yemek borusu ise aside karşı mide gibi dayanıklı değildir ve asit yemek borusunda iltihaba neden olabilir. Daha ilerlemiş vakalarda hastalarımız yemekleri midede tutmakta zorlanabilir ve yemekler eğilme gibi pozisyonlarda ağza gelebilir. Şiddetli reflü hastalarımız maalesef rahatça yemek yiyemez ve yemek sonrasında ciddi rahatsızlık yaşar.
Mide Fıtığı Reflü Yapar mı?
Reflü Hastalarında Ne Tür Şikayetler Olur?
Bu Şikayetler Bende de Var! Ne yapmalıyım?
Reflü İçin Doktora Gitmek Gerekir mi?
Reflü hastalığı kronik, yani devam eden bir hastalıktır. Reflü şikayetleri olan hastalarımızın yemek borusundaki iltihabın düzeyinin değerlendirilmesi için mutlaka deneyimli bir genel cerrahi uzmanına görünmesi gereklidir. Şikâyetlerin ve iltihabın şiddetine göre reflü tedavisi belirlenir. Bazı hastalarımız yalnızca yukarıda bahsettiğimiz önerilerle sağlıklı bir şekilde hayatına devam ederken, hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisi veya reflü ameliyatlarının yapılması gerekebilir.
Bu sayfa yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Mutlaka doktorunuza muayene olun.
Comments